خانه » بیماری ها » علائم گل مژه چیست و چگونه درمان میشود؟

علائم گل مژه چیست و چگونه درمان میشود؟

سریع ترین راه درمان گل مژه به روش خانگی و طبیعی

آیا تا به حال با یک توده قرمز دردناک روی پلک خود از خواب بیدار شده‌اید؟ اگر چنین است، ممکن است گل مژه (Pink eye) داشته باشید. یک بیماری عفونی شایع چشمی که بسیاری از افراد را در مقطعی از زندگی خود تحت تاثیر قرار می‌دهد. تشکیل این عفونت در چشم می‌تواند آزاردهنده و ناراحت کننده باشد و حتی گاهی اوقات بینایی را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. اما نگران نباشید، گل مژه معمولاً یک مشکل جدی نیست و به راحتی در خانه قابل درمان است. در این مطلب از سلامت باشیم توضیح خواهیم داد که گل مژه چیست، چه چیزی باعث آن می‌شود، چه علائمی دارد، چگونه می‌توان آن را تشخیص داد. با ما همراه باشید.

گل مژه چیست؟

گل مژه به عفونت غده روغنی یا فولیکول مو در لبه یا داخل پلک گفته می‌شود. عفونت باعث التهاب و تورم پلک شده که حتی لمس آن نیز، می‌تواند دردناک و حساس باشد.

گل مژه می‌تواند در پلک بالا یا پایین یا هر دو ایجاد شود و ممکن است ازطریق تماس دست آلوده با چشم به وجود بیاید و یکی از مشکلات چشمی است که در هر سنی بروز پیدا ‌می‌کند، اما در بزرگسالان شایع‌تر است.

این عفونت چشمی معمولاً مانند یک برآمدگی قرمز کوچک یا یک جوش روی پلک به نظر می‌رسد. گاهی اوقات، ممکن است سر زرد یا سفیدی داشته باشد که حاوی چرک است. گل مژه همچنین می تواند علائم دیگری مانند:

  • قرمزی و سوزش چشم.
  • ترشحات آبکی یا چسبنده از چشم.
  • حساسیت به نور.
  • تاری دید.
  • احساس می کنید چیزی در چشم شماست.

گل مژه زدن چشم، ممکن است از چند روز تا یک هفته یا بیشتر طول بکشد. معمولاً بدون هیچ عارضه‌ای خود به خود از بین می‌رود. با این حال، در برخی موارد، امکان دارد وضعیت این عفونت پلک بدتر شود و نیاز به مراقبت‌های پزشکی داشته باشد.

چه چیزی باعث گل مژه می‌شود؟

این تورم پلک توسط باکتری‌هایی ایجاد می‌شود که غده چربی یا فولیکول مو روی پلک را آلوده می‌کنند. شایع‌ترین نوع باکتری که باعث گل مژه می‌شود، استافیلوکوکوس اورئوس است که به طور معمول روی پوست و در بینی وجود دارد.

با این حال، هنگامی که این باکتری‌ها از طریق خراش، آسیب یا بهداشت نامناسب وارد پلک می‌شوند، با تکثیر شدن باعث می‌شوند تا عفونت و چرک به وجود بیاید و چشم دچار تورم دردناک شود.

برخی از عواملی که می‌توانند خطر ابتلا به گل مژه را افزایش دهند عبارتند از:

  • استفاده از لنزهای تماسی بدون تمیز کردن و ضدعفونی مناسب.
  • استفاده از آرایش چشم یا لوازم آرایشی تاریخ مصرف گذشته یا آلوده.
  • به اشتراک گذاشتن آرایش چشم یا لوازم آرایشی با دیگران.
  • مالش چشمان خود با دست یا انگشتان کثیف.
  • داشتن سایر بیماری‌های چشمی مانند بلفاریت (التهاب پلک‌ها)، ورم ملتحمه (چشم صورتی) یا سندرم خشکی چشم.

چگونه گل مژه را تشخیص دهیم؟

تشخیص گل مژه کار سختی نیست و با نگاه کردن به چشم و پلک به راحتی می‌توان آن را تشخیص داد. برای تایید اینکه گل مژه دارید به هیچ آزمایش یا روش خاصی نیاز نیست.

 با این حال، اگر به صورت مداوم چشمانتان به این عفونت دچار می‌شوند، یا اگر گل مژه شما با درمان خانگی بهبود نمی‌یابد، باید برای ارزیابی بیشتر به چشم پزشک مراجعه کنید.

بد نیست بدانید که پزشک با انجام آزمایشات مختلف می‌تواند علت گل مژه را تعیین کند و درمان مناسب را برای این نوع عفونت آزار دهنده تجویز کند. آزمایشاتی که چشم پزشک برای تشخیص گل مژه انجام می‌دهد شامل:

  • معاینه لامپ شکافی: آزمایشی است که با استفاده از میکروسکوپ و نور روشن، چشم و پلک شما را با جزئیات بررسی می‌کند.
  • کشت: نوعی دیگر از آزمایشی که شامل گرفتن نمونه چرک از گل مژه و ارسال آن به آزمایشگاه برای شناسایی نوع باکتری عامل عفونت است.
  • آزمایش خون: سطح قند خون را اندازه گیری می‌کند تا بررسی کند که آیا دیابت دارید یا خیر، که می‌تواند خطر ابتلا به گل مژه را افزایش دهد.

عوارض گل مژه چیست؟

بهتر است بدانید که این نوع عفونت چشمی معمولاً یک مشکل جدی نیست و هیچ آسیب طولانی مدتی به چشم یا بینایی وارد نمی‌کند. با این حال، در برخی موارد نادر، گل مژه می‌تواند منجر به عوارضی مانند:

  1. شالازیون: وضعیتی است که در آن غده چربی روی پلک مسدود می‌شود و یک توده سخت تشکیل می‌دهد که با گذشت زمان از بین نمی‌رود. شالازیون، باعث تورم، درد و تاری دید می‌شود. ممکن است برداشتن آن به جراحی نیاز داشته باشد.
  2. سلولیت پره سپتال: وضعیتی دیگر از عوارض حاد گل مژه که در آن، عفونت از پلک به پوست و بافت‌های اطراف گسترش می‌یابد. سلولیت پیش سپتال می‌تواند باعث تب، قرمزی، تورم و درد در ناحیه چشم شود. ممکن است برای درمان آن نیاز به آنتی بیوتیک داشته باشد.
  3. سلولیت اربیتال: این وضعیتی است که در آن عفونت از پلک به حفره چشم و بافت‌های پشت چشم سرایت می‌کند. سلولیت اربیتال، باعث درد شدید، تورم، قرمزی و برآمدگی چشم می‌شود. همچنین می‌تواند بینایی و حرکت چشم شما را تحت تاثیر قرار دهد. این وضعیت اورژانسی است که برای درمان آن نیاز به بستری فوری و آنتی بیوتیک‌های داخل وریدی دارد.

در صورت مشاهده علائمی از این عوارض، مانند بدتر شدن درد، تورم، قرمزی، تب یا از دست دادن بینایی، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

چگونه از گل مژه جلوگیری کنیم؟

ساده‌ترین و بهترین راه برای جلوگیری از عفونت نکردن چشم، تمیز و سالم نگه داشتن چشم و پلک است. در اینجا چند نکته برای جلوگیری از گل مژه وجود دارد:

  • قبل از دست زدن به چشم یا پلک دست‌های خود را با آب و صابون بشویید.
  • قبل از رفتن به رختخواب لنزهای تماسی خود را بردارید و طبق دستورالعمل آنها را به درستی تمیز کنید.
  • لنزهای تماسی خود را به طور منظم تعویض کنید و آنها را بیشتر از زمان توصیه شده استفاده نکنید.
  • آرایش چشم یا لوازم آرایشی تاریخ مصرف گذشته یا آلوده را دور بریزید و آنها را با دیگران به اشتراک نگذارید.
  • هر روز از یک پاک کننده یا شامپوی ملایم برای شستن پلک‌ها و مژه‌های خود استفاده کنید.
  • از مالیدن چشم‌ها یا پلک‌ها با دست یا انگشتان کثیف خودداری کنید.
  • درمان هر گونه بیماری زمینه‌ای چشم مانند بلفاریت، ورم ملتحمه یا سندرم چشم خشک.

چگونه گل مژه را درمان کنیم؟

از آن جایی ایجاد گل مژه برای هرکسی نسبت به شدت و نوع آن متفاوت است، با این حال، می‌توان آن را در خانه با داروهای ساده درمان کرد که به کاهش درد، التهاب و عفونت کمک می‌کنند. در اینجا چند مرحله برای درمان گل مژه در خانه آورده شده است:

  • چند بار در روز یک کمپرس گرم را به مدت 10 تا 15 دقیقه روی چشم آسیب دیده قرار دهید. انجام این کار می‌تواند به نرم شدن چرک و تخلیه گل مژه کمک کند.
  • به آرامی پلک را با انگشتان تمیز یا یک سواب پنبه ماساژ دهید تا چرک را از بین ببرید. آن را به زور یا با سوزن یا هر چیز تیز فشار ندهید.
  • چشم و پلک را با پنبه آغشته به آب گرم یا محلول نمکی تمیز کنید. این کار به حذف هر گونه پوسته یا ترشح از گل مژه کمک می‌کند.
  • از استفاده از لنزهای تماسی، آرایش چشم، یا لوازم آرایشی تا زمانی که گل مژه به طور کامل بهبود یابد خودداری کنید. زیرا از تحریک یا عفونت بیشتر چشم و پلک، جلوگیری می‌کند.
  • برای کاهش ناراحتی از مسکن‌های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. دستورالعمل‌های روی برچسب را دنبال کنید و بیش از حد توصیه شده مصرف نکنید.

چه زمانی برای درمان گل مژه به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر گل مژه شما با درمان خانگی در طی یک یا دو هفته بهبود نیافت، باید برای درمان بیشتر به چشم پزشک مراجعه کنید. چشم پزشک ممکن است برخی از داروها را تجویز کند مانند:

قطره یا پماد آنتی بیوتیکی چشمی

این‌ها داروهایی هستند که باکتری‎‌های عامل عفونت را از بین می‌برند. به این نکته توجه داشته باشید که باید آن‌ها را طبق دستور چشم پزشک روی چشم آسیب دیده خود بمالید.

قطره یا تزریق استروئید چشمی

نوعی دیگر از داروهایی که چشم پزشک ممکن است برای درمان گل مژه حاد تجویز کند، که التهاب و تورم پلک، را کاهش می‌دهند. همینطور این داروها را باید فقط تحت نظر چشم پزشک استفاده کنید.

جراحی

اگر عفونت چشم خیلی شدید، پر حجم و باعث ایجاد مشکلات چشمی باشد و با دارو درمان نشود، پزشک برای درمان آن از جراحی که شامل ایجاد یک برش کوچک روی پلک و تخلیه چرک از چشم می‌شود استفاده می‌کند.

سخن آخر

گل مژه یک بیماری عفونی شایع چشمی است که باعث به وجود آمدن یک توده قرمز دردناک روی پلک می‌شود. معمولاً توسط باکتری‌هایی ایجاد می‌شود که غده چربی یا فولیکول مو روی پلک را آلوده می‌کنند. همچنین با نگاه کردن به چشم و پلک به راحتی می‌توان آن را تشخیص داد. بهتر است بدانید این عفونت معمولاً بدون هیچ عارضه‌ای خود به خود از بین می رود. با این حال، در برخی موارد نادر، می‌تواند منجر به مشکلات جدی‌تر شود.

3 thoughts on “علائم گل مژه چیست و چگونه درمان میشود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

😊 😁 😂 😍 ☹️ 😎 🤓 🥺 😘 😅 🧐 😇 😌 🤩 🤯 😒 😐 😳 😔 🌷 😊