خانه » بیماری ها » علت سرگیجه شدید ناگهانی چیست و چگونه آن را در خانه درمان کنیم؟

علت سرگیجه شدید ناگهانی چیست و چگونه آن را در خانه درمان کنیم؟

درمان سرگیجه شدید ناگهانی و خطرناک

نداشتن تعادل یا چرخیدن محیط اطراف آن هم زمانی که ساکن هستید که باعث ایجاد تهوع نیز می‌شود، سرگیجه است و در بعضی مواقع پیش میاید که افراد دچار نوعی سرگیجه ناگهانی می‌شوند که می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد و بر زندگی روزمره تأثیر بگذارد. سرگیجه می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، مانند مشکلات گوش داخلی، بیماری حرکت، عوارض جانبی دارو یا بیماری‌های زمینه‌ای. در این مقاله از مجله آنلاین سلامت باشیم برخی از علل شایع سرگیجه شدید ناگهانی و برخی از درمان‌های خانگی را که ممکن است به شما در مقابله با آن کمک کنند، بررسی می‌کنیم.

سرگیجه چیست و چگونه بر تعادل تأثیر می گذارد؟

سرگیجه به نوعی سرگیجه گفته می‌شود که شامل حس کاذب حرکت یا چرخش است. این اتفاق می‌تواند این احساس را به وجود بیاورد که شما یا اطرافتان در حال حرکت، کج شدن یا تاب خوردن هستید.

سرگیجه همچنین می‌تواند علائم دیگری مانند حالت تهوع، استفراغ، سردرد، صدای زنگ در گوش، کاهش شنوایی، مشکل در تعادل، و تغییر در فشار خون و ضربان قلب ایجاد کند.

داشتن حس تعادل به ورودی ترکیبی چشم‌ها، اعصاب حسی و گوش داخلی بستگی دارد. چشمان شما به شما کمک می‌کند تا تعیین کنید بدن شما در کجا قرار دارد و چگونه حرکت می‌کند.

بهتر است بدانید که اعصاب حسی در مورد حرکات و وضعیت بدن پیام‌هایی را به مغز ارسال می‌کند و گوش داخلی دارای حسگرهایی است که به تشخیص جاذبه و حرکت عقب و جلو کمک می‌کند.

هنگامی که این سیستم‌های حسی به درستی کار نمی‌کنند یا سیگنال‌های متناقضی را به مغز شما ارسال می‌کنند، ممکن است دچار سرگیجه شوید.

این اتفاق می‌تواند به دلایل مختلفی مانند التهاب، عفونت، آسیب یا پیری گوش داخلی رخ دهد. ضربه به سر؛ عوارض جانبی دارو؛ یا برخی از اختلالات عصبی یا قلبی عروقی.

برخی از علل شایع سرگیجه شدید ناگهانی چیست؟

سرگیجه شدید ناگهانی می‌تواند بسیار نگران کننده باشد و ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی باشد. برخی از علل شایع سرگیجه شدید ناگهانی عبارتند از:

سرگیجه موضعی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)

این شایع‌ترین علت سرگیجه است. زمانی اتفاق می‌افتد که کریستال‌های ریز کلسیم (اتوکونیا) در گوش داخلی از جای خود خارج می‌شوند و به کانال‌های نیم‌دایره‌ای پر از مایع حرکت می‌کنند که حرکت سر را حس می‌کنند.

این اتفاق باعث می‌شود که مغز سیگنال‌های نادرستی در مورد موقعیت و حرکت سر دریافت کند و در نتیجه سرگیجه ایجاد شود. BPPV می‌تواند با حرکات خاص سر، مانند چرخش در رختخواب، خم شدن یا نگاه کردن به بالا ایجاد شود. BPPV معمولاً چند ثانیه تا چند دقیقه طول می‌کشد و ممکن است عود کند.

نوریت دهلیزی

این التهاب عصب دهلیزی است که گوش داخلی را به مغز متصل می‌کند. ممکن است در اثر یک عفونت ویروسی یا یک واکنش خود ایمنی ایجاد شود.

نوریت دهلیزی باعث شروع ناگهانی سرگیجه شدید می‌شود که چند ساعت تا چند روز طول می‌کشد و با حالت تهوع، استفراغ و مشکل در راه رفتن همراه است. نوریت دهلیزی نیز ممکن است در برخی موارد باعث کاهش شنوایی شود.

لابیرنتیت

این التهاب لابیرنت است که بخشی از گوش داخلی است که شامل اندام‌های تعادل و شنوایی می‌شود. ممکن است در اثر عفونت باکتریایی یا ویروسی، آلرژی یا تروما ایجاد شود.

لابیرنتیت باعث شروع ناگهانی سرگیجه شدید می‌شود که چند روز تا چند هفته طول می‌کشد و با حالت تهوع، استفراغ، صدای زنگ در گوش (وزوز گوش) و کاهش شنوایی همراه است.

بیماری منیر

این یک اختلال مزمن در گوش داخلی است که باعث سرگیجه، وزوز گوش، کاهش شنوایی و احساس پری یا فشار در گوش می‌شود.

علت بیماری منیر ناشناخته است، اما ممکن است مربوط به تعادل غیر طبیعی مایع در گوش داخلی باشد. دوره‌های سرگیجه می‌تواند از 20 دقیقه تا چند ساعت طول بکشد و ممکن است به طور غیرقابل پیش بینی رخ دهد.

میگرن

میگرن نوع سردرد است که شامل درد ضربان دار شدید در یک طرف سر می‌شود که اغلب با حالت تهوع، استفراغ، حساسیت به نور و صدا و اختلالات بینایی (هاله) همراه است.

برخی از افراد مبتلا به میگرن نیز سرگیجه را به عنوان بخشی از هاله یا در طول حمله سردرد خود تجربه می‌کنند. سرگیجه مرتبط با میگرن می تواند از چند دقیقه تا چند ساعت طول بکشد و ممکن است در اثر استرس، تغییرات هورمونی، برخی غذاها یا نوشیدنی‌ها یا کمبود خواب ایجاد شود.

حمله ایسکمیک گذرا (TIA)

این یک انسداد موقت جریان خون در قسمتی از مغز است که علائمی شبیه سکته مغزی ایجاد می‌کند که کمتر از 24 ساعت طول می‌کشد. TIA اغلب یک علامت هشدار دهنده سکته مغزی در آینده است و نباید نادیده گرفته شود. TIA می‌تواند باعث سرگیجه، همراه با سایر علائم عصبی مشابه علائم سکته شود.

نوروم آکوستیک

این یک تومور خوش خیم است که روی عصب متصل کننده گوش داخلی به مغز رشد می‌کند. می‌تواند باعث سرگیجه، وزوز گوش، کاهش شنوایی و بی حسی یا ضعف صورت شود.

نوروم آکوستیک معمولاً به کندی رشد می‌کند و ممکن است علائمی ایجاد نکند تا زمانی که به اندازه کافی بزرگ شود که عصب یا ساقه مغز را فشرده کند.

چگونه سرگیجه شدید ناگهانی را در خانه درمان کنیم؟

اگر سرگیجه شدید ناگهانی را تجربه کردید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا هر گونه علت جدی یا تهدید کننده زندگی را رد کنید.

با این حال، برخی از درمان‌های خانگی وجود دارد که ممکن است به شما در مقابله با علائم و کاهش دفعات و شدت دوره‌ها کمک کند. مانند  استراحت در یک اتاق ساکت و تاریک و بی حرکت دراز کشیدن در یک موقعیت راحت و اجتناب از هر گونه حرکت سر می‌تواند به کاهش احساس چرخش و حالت تهوع کمک کند.

بهتر است بدانید که یکی دیگر از روش‌های درمان سرگیجه ناگهانی، نوشیدن زیاد مایعات است. زیرا کم آبی بدن می‌تواند سرگیجه را تشدید کند و باعث کاهش فشار خون شود که می‌تواند باعث ضعف یا سرگیجه شود.

در صورت داشتن سرگیجه میتوانید با خوردن وعده های غذایی کوچک به من شدن شدت و علائم آن کمک کنید. خوردن غذاهای سبک و ملایم می‌تواند به آرام شدن معده و جلوگیری از حالت تهوع کمک کند.

همچنین ممکن است بخواهید از غذاهای حاوی نمک، شکر، چربی یا کافئین زیاد خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث تحریک یا تشدید سرگیجه در برخی افراد شود.

همینطور میتوانید از زنجبیل که یک داروی طبیعی و دارای خواص ضد التهابی و ضد تهوع است استفاده کنید، زیرا می‌تواند با بهبود گردش خون و آرام کردن سیستم گوارش به کاهش علائم سرگیجه کمک کند.

از جمله مهم‌ترین کارهایی که برای درمان سرگیجه ناگهانی در خانه می‌توان انجام داد، این است که مانورهای تغییر موقعیت کانال را انجام دهید. این‌ها حرکات خاص سر هستند که می‌توانند به خارج کردن گوش از کانال‌های نیم‌دایره‌ای کمک کنند و آن‌ها را به دهلیز گوش داخلی برگردانند.

این حرکت می‌تواند به درمان BPPV و کاهش دوره‌های سرگیجه کمک کند. یکی از متداول‌ترین مانورها مانور Epley است که شامل چرخاندن سر به صورت 45 درجه به یک طرف، دراز کشیدن به پشت در حالی که سر روی لبه تخت آویزان است، سپس سر خود را 90 درجه به طرف دیگر بچرخانید.

در ادامه به پهلو بغلتید و سرتان رو به پایین باشد، سپس به آرامی بنشینید. ممکن است لازم باشد این مانور را چندین بار تکرار کنید تا زمانی که دیگر احساس سرگیجه نکنید. همچنین ممکن است برای انجام صحیح و ایمن این مانور به راهنمایی پزشک یا فیزیوتراپ نیاز داشته باشید.

سخن آخر

همانطور که در این مطلب گفته شد، سرگیجه شدید ناگهانی می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، مانند مشکلات گوش داخلی، بیماری حرکت، عوارض جانبی دارو یا بیماری‌های زمینه‌ای. همچنین ممکن است بسیار آزاردهنده باشد و بر زندگی روزمره شما تأثیر بگذارد. اگر سرگیجه شدید ناگهانی را تجربه کردید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا هر گونه علت جدی یا تهدید کننده زندگی را رد کنید. با این حال، برخی از درمان‌های خانگی وجود دارد که ممکن است به شما در مقابله با علائم و کاهش دفعات و شدت دوره‌ها کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

😊 😁 😂 😍 ☹️ 😎 🤓 🥺 😘 😅 🧐 😇 😌 🤩 🤯 😒 😐 😳 😔 🌷 😊